Over ons

Samen zijn we Geertruidenberg

De Partij van de Arbeid in Geertruidenberg, Raamsdonksveer en Raamsdonk zet zich in voor een gemeente waar inwoners goed kunnen wonen, werken en recreëren. Wij willen in onze gemeente werken aan een solidaire samenleving waarin iedereen een fatsoenlijk bestaan heeft en waarin iedereen de mogelijkheid heeft om vooruit te komen. Hierbij sluiten we niemand uit en dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten. We willen geen samenleving waarin mensen langs elkaar heen leven, wij willen een samenleving waarin we mét elkaar leven.

Voor de komende jaren verwoorden we welke keuzes er vanuit de PvdA Geertruidenberg worden gemaakt en wat dit betekent voor de komende raadsperiode. Vanuit onze waarden en onze sociaaldemocratische visie. Dat betekent niet dat we onze ogen sluiten voor de realiteit. De financiële crisis gaat niet voorbij aan de gemeente Geertruidenberg.

Tegelijkertijd zien we dat onze gemeente steeds meer taken en verantwoordelijkheden krijgt. De drie grote decentralisaties waardoor de gemeente verantwoordelijk wordt voor de jeugdzorg, één regeling voor de mindere kansrijkere op de arbeidsmarkt en de overheveling van delen van de AWBZ, krijgen in de komende raadsperiode hun beslag. Als PvdA zijn wij voorstander van het overdragen van taken in het sociale domein naar de gemeente. Wij vinden dat de gemeente, als eerste overheid die het meest directe contact met haar inwoners heeft, het beste weet waar inwoners behoefte aan hebben.  Wij zijn geen voorstander van het overdragen van taken en verantwoordelijkheden, met korting op korting, waardoor groepen aan de ‘onderkant’ van de samenleving het meeste de dupe zijn. Samenwerking met gemeenten om ons heen kan helpen om de invoering van de regelingen zo goed mogelijk te laten verlopen voor onze inwoners.

Wat we willen de komende periode:

De PvdA wil een lokale overheid die zich dienstbaar opstelt en vraaggericht werkt.

De Partij van de Arbeid wil zoveel mogelijk gebruik maken van betrokken bewoners die het beste met de gemeente voor hebben. Veel bewoners zetten zich graag in voor de lokale samenleving. Waar mogelijk worden inwoners in een zo vroeg mogelijk stadium betrokken bij belangrijke keuzes. Dat komt het beleid ten goede: de kans op succes is groter als bewoners weten dat ze invloed op het beleid hebben.

De lokale overheid heeft een verbindende rol. De gemeente brengt bewoners, bedrijven en instellingen bij elkaar om samen te werken aan de toekomst van de gemeente Geertruidenberg. We combineren daadkracht met draagvlak.

Regionale samenwerking is op onderdelen noodzakelijk. Op economisch en sociaal terrein is hier veel winst te behalen, zeker nu de lokale overheid voor steeds meer taken op het gebied van zorg, welzijn en sociale zekerheid verantwoordelijk is.

De Partij van de Arbeid wil bureaucratie en regeldrift samen met bewoners en ondernemers aanpakken. Regels zijn er om bewoners en bedrijven te helpen, niet om ze dwars te zitten. Overbodige regels worden afgeschaft.

Het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod – allen die zich in de gemeente Geertruidenberg bevinden worden in gelijke gevallen gelijk behandeld – zijn voor ons uitgangspunt. Dit discriminatieverbod geldt ook voor de seksuele geaardheid van onze inwoners.

De PvdA heeft in 2012 een ombudsteam opgericht dat als doel heeft om mensen die vastlopen in bijvoorbeeld procedures van de gemeente te helpen. Om inwoners die een steuntje in de rug nodig hebben te kunnen blijven helpen, gaat de PvdA Geertruidenberg de komende jaren door met het ombudsteam.

De PvdA ondersteunt de voedselbank zodat inwoners die (tijdelijk) geconfronteerd worden met (financiële) problemen kunnen worden geholpen. Omdat het aantal crisisgevallen toeneemt is het belangrijk om ook de komende jaren te kijken hoe de voedselbank kan worden geholpen om haar belangrijke werk voort te zetten.

De PvdA zal als initiatiefnemer van de Millenniumgemeente aanspreekbaar zijn op het werken aan de Millenniumdoelen.